Situația din Hong Kong este un coșmar pentru Xi Jinping. Președintele chinez a făcut din restabilirea puterii și demnității țării lui tema centrală a președinției sale. Însă o parte a teritoriului suveran al Chinei s-a afundat într-o anarhie violentă, scrie Financial Times, citat de Rador. Universitățile s-au transformat în câmpuri de bătălie. Protestatarii aruncă cu cocktailuri Molotov în poliție, dar par totuși să-și mențină o doză solidă de susținere din partea populației.

Trupele chinezești și-au făcut apariția pe străzi – însă deocamdată numai pentru a ajuta la curățarea drumurilor. Detașarea lor împotriva manifestanților ar putea arunca Hong Kong-ul într-o insurecție de durată, similar cu ce s-a întâmplat la Belfast în anii ’70 și în Algeria în anii ’50. Dl Xi poate argumenta plauzibil că criza în sine nu a apărut din vina lui. Scânteia care a declanșat primele demonstrații în iunie a fost un proiect de lege pentru extrădarea suspecților penali din Hong Kong în China continentală.

Mai toate sursele afirmă că ideea a fost impusă de Carrie Lam, șefa executivă a Hong Kong-ului. Atunci când Beijingul a sesizat amploarea opoziției, a încercat o reacție de bun simț, suspendând proiectul de lege. Dar la acel moment mișcarea de protest deja își diversificase obiectivele și prinsese un avânt irezistibil.

mai mult la www.hotnews.ro

Lasă un răspuns