28.7 C
Hong Kong
duminică, 14 iulie 2024
AcasăChinaHong Kong: Liderii pro-democrație, condamnați pentru manifestațiile pașnice din 2019

Hong Kong: Liderii pro-democrație, condamnați pentru manifestațiile pașnice din 2019

-

Mai mulţi veterani ai opoziţiei din Hong Kong au fost condamnaţi joi pentru rolul lor în organizarea uneia dintre cele mai mari manifestaţii din 2019, o decizie care ilustrează din nou caracterul implacabil al represaliilor în curs în această regiune chineză, notează AFP citată de Agerpres. Printre cei nouă condamnaţi, se regăsesc unele dintre cele mai respectate personalităţi ale luptei pentru libertăţi în fosta colonie britanică, apostoli ai non-violenţei care s-au mobilizat vreme de decenii pentru instaurarea unui sufragiu universal veritabil.

Unul dintre cei mai cunoscuţi este avocatul de 82 de ani Martin Lee, care înainte de retrocedarea din 1997 a fost desemnat de Beijing să elaboreze Legea fundamentală, ce serveşte drept mini-Constituţie în această regiune semiautonomă. Erau de asemenea urmăriţi în justiţie fosta deputată şi avocată Margaret Ng, 73 de ani, magnatul mass-media Jimmy Lai şi fostul deputat Leung Kwok-hung, supranumit „Long Hair”. Aceştia doi din urmă se află în prezent în detenţie provizorie în cadrul unor procese distincte în numele legii draconice asupra securităţii naţionale, pe care Beijingul a impus-o la sfârşitul lui iunie 2020.

Ceilalţi sunt personalităţi importante din Frontul Civil al Drepturilor Omului (CHRF), coaliţia care a organizat cele mai mari manifestaţii în 2019, când Hong Kongul a trecut prin cea mai gravă criză politică de după retrocedarea către China, în 1997, cu acţiuni şi mobilizări aproape zilnice.

mai mult la  /www.hotnews.ro/

Lasă un răspuns

- Advertisment -

Must Read

Descoperă mai multe la Hong Kong ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura